Jumlah Pengunjung

Jumlah Pengunjung
Counters

Tuesday

XPDC KLCC - Pulau Lakei (14-16 Ogos 2009)

Bermula pada 14.08.09 ,jam 9:00 malam para peserta berkumpul di perkarangan Plaza Astana dan bergerak serentak ke KLCC (Klambu Lang Cave Camp) dan tiba pada jam 10:00mlm. Peserta terdiri daripada ahli KALK iaitu En. Doni (Otai), Bujang (Drebar), Abang(Props), Hailah(Caterer), Sunarthi(Cc), Ham (Penasihat), Hafizan (Ustaz), Izwan (Treinekens), Sailee(Tkg. Ngenjen) & Ina (Tukang Latah)...Huhuhu... Setibanya di KLCC peserta menikmati makan malam yang terdiri daripada...tak yah cakap la... Sepanjang malam kami tidur bertemankan teman setia iaitu en.nyamuk dan sedarenye...
Jam 7 pagi, en.Doni mula mengejutkan team member yang masih lena diulik mimpi dan mula bersiap sedia untuk memulakan XPDC pada jam 8pagi. Sebelum itu breakfast tidak dilupakan sebelum memulakan perjalanan. Tepat jam 8am XPDC mula bergerak dengan bacaan bearing 42˚.


Setelah separuh hari treaking, kami berehat selama setengah jam untuk menjamu makan tengahari kami yang tak seberapa tapi best di lokasi bernama "H1N1" sempena Otai kami batuk tak berhenti. Nama diperolehi dari team member yang juga selepas lalu tempat riadah sang Influenza.

Kami meneruskan perjalanan pada jam 12.30tghari dengan membuka laluan sendiri berpandukan bearing yang tadi sehingga berjumpa trek jam 12.40pm. Kami meneruskan perjalanan sehingga ke persimpangan Bukit Gondol pada jam 5.30pm.


Di persimpangan Bukit Gondol ini kami bermalam. Semasa makan malam kami berbincang mengenai empat simpang yang mana satu nak ikut. Oleh kerana masing-masing dah kelabu asap dan pening-pening lalat tentang kedudukan sebenar kami dalam peta kami mengambil satu keputusan iaitu mengikut bearing 230˚ yang mana dipercayai membawa kami ke tepi pantai destinasi yang ditujui.
Setelah penat berbincang dan makan malam masing-masing masuk tido dalam kepompong, walaubagaimanapun tetap ada gangguan sekor dua sang nyamuk.
16.08.09 keesokan pagi jam 9am, keputusan meneruskan perjalanan dari Bukit Gondol ke pantai dimulakan dengan bacaan doa dari ustaz hafizan. Amin...
Pemandangan indah Dari Puncak Bukit Gondol
Setelah lebih sejam perjalanan kami terserempak dengan Ranjer hutan Tmn Negara Bako. Sambil itu team member mengambil kesempatan menyegarkan diri di sungai berhampiran dan mengisi bekalan air masing-masing. Sambil itu En. Doni berbincang sesuatu bersama Ranjer terbabit dan akhirnya kami mendapat tahu bahawa kami telah tersasar jauh dari lokasi yang hendak ditujui.
Setelah mendengar nasihat dari pihak Renjer kami mengambil keputusan untuk menukar haluan ke Teluk Tajor tetapi lokasi tersebut juga tidak lah terlalu jauh dari Pulau Lakei. Memandangkan hampir semua team member bekerja pada keesokan harinya dan masa yang diperlukan untuk ke pulau lakei adalah sehari suntok maka ke Teluk Tajor lah lokasi baru kami. Ok jugak la, at least nampak jugak pulau tu...
Disepanjang perjalanan team member dihidangkan dengan kentut yang bermacam-macam variasi dan tune akibat telur padi yang dimakan pada malam sebelumnya. Memang hampeh betul diorang nie...No manners... Pada jam 12 kami berhenti rehat untuk makan tengahari dan meneruskan perjalanan ke Teluk Tajor dan tiba disana pada jam 1:00 ptg.
Setibanya kami di pantai, Bot yang dijangka untuk menjemput kami sudah sedia menunggu. Kami berehat sekejap dan mengurus diri sehingga jam 2ptg. Kami berangkat pulang ke Taman Negara Bako HQ dan tiba pada jam 2.30ptg. Setibanya kami di Kpg Bako 2 org team member pergi mengambil kereta di KLCC.
Kami berangkat balik ke Kuching dan singgah di RnR Restoran di jalan Astana untuk mengisi perut yang dah mula menyanyi. Setelah itu team member masing-masing balik ke destinasi masing-masing. Tuan Pengerusi mengucapkan ribuan terima kasih yang tak terhingga dan syabas kepada team member kerana bersama menjayakan XPDC ini biarpun tidak kesampaian tapi matlamat yang penting telah tercapai. Diharap kita berjumpa lagi di XPDC yang akan datang, maybe di bulan Ramadhan. Satu Belia Satu Malaysia..Selamat Menyambut Bulan Ramadhan... Chiow...
suscotty/kalk/2009

No comments:

Post a Comment